Tarja Kupias-Kotilainen

 
Oma studio oli pitkään haaveeni ja haave toteutui, kun törmäsin oikeaan mieheen, Tommiin. Hän pisti tuumasta toimeen ja studio valmistui vuoden 2009 lopussa. Mutta ennen kuin tähän asti on päästy, on matkalla tapahtunut vaikka mitä.

top_candy

Musiikillinen urani alkoi Imatralla -80 luvun vaihteessa tyttöbändi Fender Sisteristä, joka myöhemmin muutti nimensä Top Candyksi. Vuosi -82 oli bändimme merkittävin vuosi. Silloin Top Candy sai levytyssopimuksen CBS-recordsille, esiintyi Levyraati-ohjelmassa tullen kakkoseksi, kiersi The Ronski Gangin lämmittelybändinä ja esiintyi myös pariin otteeseen Paul Oxley’s Unitin kanssa. Samana vuonna bändimme myös hajosi. Levytykset jäivät siksi vain yhteen singleen.

Vietimme bändin kanssa paljon aikaa imatralaisessa Track Side Studiossa ja jo silloin päätin, että minusta tulee äänittäjä. Vuonna -87 pääsinkin Ylen ammattiopistoon äänitarkkailijalinjalle.

Ylellä vierähti kaikkiaan 13 vuotta. Aluksi olin radiossa äänitarkkailijana ja sain maistaa myös radiotoimittajan työnkuvaa juontamalla mm. Tärinätorin toivelevyjä edesmenneen hyvän ystäväni Aki Sirkesalon kanssa.

90-luvun alussa siirryin tv:n puolelle, raskaan ulkotuotannon äänitarkkailijaksi, joka piti sisällään myös studiotuotannon. Ohjelmakirjo oli laaja: nyrkkeilyotteluista oopperajuhliin ja näytelmistä Euroviisuihin. Minua kiinnosti eniten musiikkiohjelmat, joten pojat opettivat minut tekemään lavamonitorointia. Se veikin minut myös live-puolelle kiertämään festivaaleja lähes koko 90-luvun ajaksi. Festivaaleilla olin välillä monitorimiksaajana, välillä päämiksaajana, suurimman osan ajasta kuitenkin eri festareiden päälavojen lavalla mikittäjänä ja roudarina.

Tarja_kesäfestarimiksaajana

Kirjurinluodon_sivulavan_henkilökunta

Vuonna -94 kesäfestareita kiersi harvinainen joukko tekemässä liveääntä, kolme naista! Eivätkä areenat olleet mitään ihan pieniä. Tuija Virta, Maarit Hatakka ja minä teimme kolmestaan mm. Ilosaarirockin sivulavan äänentoiston ja Pori jazzin Kirjuriluodon sivulavan äänentoiston. Minä toimin päämiksaajana, Tuija monitorimiksaajana ja Maarit mikittäjänä lavalla.

Pori jazzeilla vietin aikaa toistakymmentä vuotta: lavamanagerina toimin 7 vuotta, miksaajana kolme ja päälavan mikittäjänä kolme vuotta. Lisäksi hoidin useana vuonna myös mm. Promenadi-salin juontamisen ja kävelykadun äänimainonnan.

Kaiken tämän Ylellä työskentelyn ja livemiksausten sekaan mahtui levyarvostelujen kirjoittamista, n. 100 lehtiartikkelia äänitekniikasta, akustiikasta ja mielenkiintoisista äänitekniikan henkilöistä ja ilmiöistä koko 90-luvun ajan.

Siirryin Ylellä äänitarkkailijasta Lista Top 40 -ohjelman kuvaussihteeriksi vuonna -98. Lista lopetettiin vuosituhannen vaihteessa ja silloin jäin puolittain jo pois Yleltä. Lopullinen hyppäys yrittäjäksi tapahtui vuonna 2001 kun törmäsin Top Candyn rumpaliin Anneen, joka oli sillä hetkellä Jyväskylässä laulunopettajana. Hänen kanssaan pistin pystyyn Adamant Musicin. Yhteistyö jäi kuitenkin lyhyeksi.

Jatkoin yrityksen pyörittämistä yksin, kunnes tutustuminen Mikko Kartanoon vei Adamantin uusille poluille. Yhteistyössä syntyi Pelle Positiivi, ja Mikko siirtyi myös Adamantin omistajaksi. Minun kontollani oli pyörittää Adamantin hallintoa, myydä keikat, järjestää konsertit ja hoitaa Pellen äänentoisto keikoilla. Lisäksi toimin 20-osaisen Pelle Positiivin tv-sarjan tuottajana ja maskeeraajana, välillä vähän näytellenkin. Olen myös säveltänyt yli puolet Pelle Positiivin musiikista, tuottanut kaksi Pellen pitkäsoittolevyä ja laulanut taustakööreissä.

Vuonna 2008 jäin pois Adamantista ja perustin lasten esiintyjiin ja koomikoihin erikoistuneen Popastar ohjelmatoimiston.

Merenneito

Ohjelmatoimistoa vedin aina vuoteen 2014, sitten päätin luopua ohjelmamyynnistä, sillä tilalle oli tullut jälleen jotain muuta. Kaivoin vanhan spiikkaustaitoni naftaliinista ja vuodesta 2012 asti olen tehnyt spiikkejä radioon, televisioon, yritysvideoihin ja koulutusvideoihin. Spiikkauksiani voi käydä kuuntelemassa www.studiotulitahti.com -sivulta. Vuonna 2014 aloin tuottamaan yritysvideoita musiikkivideon muodossa erilaisille tahoille. Tähän mennessä niitä on tehty kolme: Mediverkon Hoivapalveluille, Turun yrittäjänaisille, sekä Auralaiselle SunSali -liikuntakeskukselle. Uusin villitykseni on toteuttaa erilaisia hyvinvointiäänitteitä Loistotähdelle, eli toiselle yritykselleni, joka on keskittynyt henkiseen hyvinvointiin. Ensimmäinen äänite on jo tullut uunista ulos tätä kirjoittaessani, lisää on tulossa joka kuukausi ainakin vuoden 2017 loppuun asti. Näissä äänitteissä yhdistyvät spiikkaustaitoni, tekstintekotaitoni ja tietysti sävellystaitoni. Kuuntele ja lataa tästä ilmainen rentoutusäänite. Ja lopuksi Tapio Rautavaaran laulun sanoin:2.5.2016 tarvasjoki oivaltanut. mielestäni olen minä oivaltaa oikein sen kun on elämä. ihanaa!

Yhteystiedot


Kivistöntie 6 a
21450 Tarvasjoki

Tarja Kupias
044-3766033
Sähköposti

Yrityssivut osoitteessa www.studiotulitahti.com

Hae